a.v.antoniomachadorocafort

agosto 13, 2017

Text de L’AVV contra l’assarb i en defensa de l’horta

Filed under: Uncategorized — veinsrocafort @ 12:17 pm

La imagen puede contener: texto

TEXT LLEGIT PEL NOSTRE PRESIDENT EL 13 DE JULIOL 2017 EN LA REUNIÓ CONVOCADA PER ACCIÓ ECOLOGISTA AGRÓ EN DEFENSA DE L’HORTA,  CONTRA LA CONSTRUCCIÓ D’UNA ASSARB.

Bona vesprada  amics i amigues de la taula i assistents.

Gràcies a Acció Ecologista Agró per haver-nos convidat a participar en aquest acte informatiu-reivindicatiu.

L’AVV ANTONIO MACHADO porta als seus estatuts la següent finalitat: “Servir de nexe d’unió entre el veïnat per atendre aquelles mancances o actuacions municipals  que puguen ser contràries al nivell de benestar de la ciutadania, al medi ambient o qualsevol altre aspecte que es considere necessari” . Que ens condueix a fomentar activitats com: “La promoció de campanyes ciutadanes encaminades a (…) respectar l’entorn físic que ens envolta, en particular en allò que té relació amb la millora del medi ambient”

Al respecte,  l’associació ja va participar en maig 2010 amb el moviment Horta Viva Sense Autovia Parc Nord amb la intenció de conscienciar la ciutadania sobre el perill de destrucció de l’horta i d’aturar el projecte, com així ha sigut. Hem col·laborat en la informació i contextualització dels Horts Urbans municipals i amb “Per l’Horta” es montà una exposició al nostre local L’Horta Gràfica, cartells d’artistes, dissenyadors i dibuixants amb la protecció de l’horta com a motiu.

Respecte a l’assumpte que ens convoca ara, assistírem a una reunió el 6 de juny de 2016 a Godella sobre les greus inundacions que els afectaven i les possibles solucions. Amb data 19 de juny d’eixe any, consultàrem oralment i per escrit amb l’alcaldia del poble, sense obtenir resposta, sobre l’existència d’un projecte supramunicipal (una assarb).  La Conselleria no ha considerat informar els veïns de Rocafort sobre un projecte que els afecta, obviant la participació ciutadana, que hauria de ser obligatòria.

És evident que estem ací per a rebre una informació més directa.  Per més que la nostra posició des de sempre ha sigut clara a favor del manteniment de l’horta, evitant construccions que suposen una destrucció del paisatge o una modificació significativa i irreversible del nostre entorn.

La construcció exagerada d’una assarb, un canal de drenatge cimentat, paral·lel a les vies del trenet,  de 1200 m de llargària en superfície,  d’amplària considerable, amb una via de servei al costat,  suposa la creació d’una barrera aïllant que incomunicaria i que introduiria  enormes dificultats d’accés, la impossibilitat d’un tranquil passeig per la zona i que potenciaria la urbanització posterior.

Existeixen, per al drenatge de les aigües pluvials,  altres alternatives menys agressives, ací indicades,  i que millorarien els aqüífers i la recollida d’aigua reutilitzable.

L’horta ha sigut sempre proporcionadora de recursos alimentaris  i zona verda, àmbit de cultura  i motiu literari i pictòric. I cal recordar que està classificada de Protecció Especial de Grau I.

No podem deixar d’argumentar el nostre criteri amb un text del poeta del qual portem el nom. Antonio Machado va viure a Rocafort,  prop de l’horta, al costat de la séquia de Montcada i solia passejar per aquest paisatge que admirava. I així ho va dir:

Esto es hermoso, muy hermoso. Es como un poco de paraíso. Sobre la huerta flamean todos los verdes, todos los amarillos, todos los rojos, el agua roja de esas venas surca graciosamente y abastece el cuerpo de esta tierra. ¡Cuánto ha debido laborar el hombre para conseguir esto! Los valencianos están orgullosos de su tierra que no tienen que desgarrar sino acariciar con el mimo con que se besa a una muchacha. Esto que yo amo y admiro como una bendición.» (Antonio Machado, Rocafort 1937)

Deixem que Machado poguera, en cas de reviure,  passejar pel mateix lloc, sense que trobara un barranc, ni més camins asfaltats, ni un paisatge urbanitzat i modificat.  

Moltes gràcies

Deja un comentario »

No hay comentarios aún.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Deja un comentario

Crea un blog o un sitio web gratuitos con WordPress.com.